Vyhľadávanie


Kontakt

Emócie vyjadrené farbami

21.01.2015 21:37

 

Emócie vyjadrené farbami

n 14.1.2015 12:10 - Púchov

S tvorbou neprofesionálnej výtvarníčky Otílie Moravčíkove- Sliackej z Liptovských Sliačov sa mohli zoznámiť návštevníci jej výstavy, ktorá bol sprístupnená počas adventu až do 7. januára v synagóge v Ružomberku. Bolo to prvá výstava od otvorenia tohto kultúrneho stánku. Jej práce predstavila na vernisáži kultúrna pracovníčka obecného úradu Alena Balažecová.

Základy maľby nadobudla O. Moračívková – Sliacka na Ľudovej škole umenia v Ružomberku. Vo svojej tvorbe sa prevažne venuje maľbe obrazov, ale aj výrobe dekoratívnych doplnkov a šitiu ľudových krojov. Maľuje abstraktné obrazy v kombinácii s reálnym životom. Autorka v obrazoch vyjadruje svoje pocity a nálady.

Problematika mládeže

Dominantným motívom v jej tvorbe sa stala hra farieb. Vytvára obrazy, ktoré sa neuzatvárajú do seba, ale vyžaruje z nich energia. Debutovala obrazom Pastier v roku 1985, na ktorý nadväzovalo dielo Vtáky z roku 1988. Jej talent sa naplno začal prejavovať po roku 2004. V roku 2008 namaľovala obraz Do neznáma. Myšlienkou obrazu je problematika mládeže, ktorá za prácou odchádza do zahraničia.

Z roku 2009 pochádza radostný obraz Tanec kosatiek. V diele z roku 2012 pod názvom Tri živly vykresľuje rozmanitosť života. Hlavnou témou diela Hriešnica z roku 2013 je ľudská slabosť. K ďalším významným dielam patria obrazy Dandelion, Cesta do mesta, Twins, Veternica, Slnovrat, Chvíľka pre teba, Passion, Lúčenie.

Výtvarníčka využíva najrozmanitejšie výtvarné techniky – maľbu, kombináciu maľby s kolážami. „Farby vyjadrujú určité emocie, pod vplyvom ktorých som tvorila všetky svoje diela. Z toho dôvodu som svoju výstavu pomenovala Hra farieb,“ uviedla umelkyňa.